From BlenderWiki

Jump to: navigation, search

Introducere

Un script este un program care este scris în limbaj Python care ruleaza în Blender şi apelează rutine Blender pentru a crea noi funcţionalităţi. Deoarece Python este un limbaj de programare interpretat popular, poate fi folosit pentru a extinde funcţionalitatea de Blender într-o gamă largă de moduri. Utilizatorii din întreaga lume au scris sute de scripturi, şi această secţiune a încercărilor wiki Blender in catalogul şi documentul aceste script-uri. Acesta oferă, de asemenea, informaţii cu privire la modul de utilizare şi de a scrie scripturi mai uşor şi mai eficient.

Blender 2.5

Blender 2.5 are unele schimbari mari, comparativ cu 2,4. Acum foloseşte Python 3 în loc de Python 2. Întreaga interfaţă API este de asemenea schimbată, iar acum este in mare parte generată automat de aplicaţia internă din Blender.
Acest lucru a dus la o interfaţă API care este strâns integrată în Blender, script-uri care permit depăşirea limitărilor care au fost prezente în versiunile mai vechi ale Blender.

Dezvoltarea API
Fii pregatit pentru mai multe modificări API. Aceasta încă nu este complet stabilă iar modificările şi completările apar în mod regulat. Deşi este deja destul de uşor de utilizat. Exista o multime de programe Python amuzante care pot fi folosite. Bucuraţi-vă!


Informaţii pentru Artisti

  • Catalog programe - O prezentare generală a script-urilor care sunt disponibile, inclusiv documentaţia acestora.

Informaţii pentru programatori

  • Blender Python Manual - Pagina centrală wiki pentru scrierea programelor in Blender. Multă informaţie de la care se poate porni.
  • Blender 2.59 Python API reference - Foarte utilă pentru referiţe la scrierea de programe.
  • Sharing scripts - Informaţii despre modul de punere în comun a programelor şi includere a lor in aplicaţia oficială Blender.

Blender 2.49b

Blender 2.49b uses Python 2.6 series. There are many great scripts & examples of scripting in this section. You cannot open these scripts in Blender 2.5. However the vast array of algorithms is still very useful.

Information for Artists

Information for Script Writers