From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

Netezirea retelei

25-manual-meshsmooth-example-2rrflat.png 25-manual-meshsmooth-example-05edgesplit.png 25-manual-meshsmooth-example-10edgeloops.png
Exemplu de retea randata plan, netezita cu "edge split" si cu "Subdivision Surface". Observati modul diferit de randare al muchiilor. Sample .blend

Asa cum ati citit in sectiunile anterioare, poligoanele sunt importante pentru Blender. Majoritatea obiectelor sunt reprezentate de poligoane si obiectele cu muchii rotunjite sunt aproximate la retele poligonale. La randarea imaginilor, puteti observa faptul ca aceste poligoane apar ca o serie de suprafete mici si plane.

Uneori se doreste acest efect, dar de obicei dorim ca obiectele sa para netede. Aceasta sectiune descrie cum puteti realiza un obiect neted si cum sa aplicati filtrul Auto Smooth pentru a combina mai rapid suprafetele rotunjite cu cele plane pe acelasi obiect.

Ultima sectiune de pe aceasta pagina descrie posibilitatile de netezire a geometriei unei retele, nu doar aparenta acesteia.

Netezirea culorii ~ Smooth shading

Mode: Modurile Edit si Object

Panel: Mesh Tools (contextul Editing)

Hotkey: CtrlF » Shade Smooth / Shade Flat

Menu: Mesh » Faces » Shade Smooth / Shade Flat

25-manual-meshsmooth-shading.png 25-manual-meshsmooth-example-03rrsmooth.png
Same mesh smooth shaded

Cea mai rapida metoda este prin setarea unui intreg obiect la rotunjit sau la fatete plane prin selectia unui obiect retea si, in modul Object dati click Smooth in caseta Tool Shelf. Acest buton nu ramane apasat, doar forteaza atribuirea proprietatii “smoothing” fiecarei suprafete din retea, deasemenea cand modificati geometria (adaugati sau stergeti noduri/muchii/suprafete).

De retinit: conturul obiectului are deja multe fatete. Activarea proprietatii de netezire nu modifica geometria obiectului; schimba doar modul in care este calculata culoarea pe suprafete, dand iluzia de suprafete netede. Cu click pe butonul Flat din caseta Tool Shelf in categoria Shading reveniti la modul de colorare anterior - ca in prima imagine de mai sus.

Netezirea doar a unor parti din retea

Alternativ, puteti alege care muchii sa fie rotunjite comutand la modul Edit mode, apoi selectand unele fatete si cu click pe butonul Smooth. Muchiile selectate vor fi evidentiate cu galben.

Atunci cand reteaua este in mod Edit, doar muchiile selectate vor primi atributul de netezire - “smoothing”. Puteti seta muchiile ca fiind plane (prin stergerea atributului “smoothing”) in acelasi mod - selectati muchiile si dati click pe butonul Flat.

Auto netezirea - Auto Smooth

Panel: Properties (contextul Object Data)


25-manual-meshsmooth-example-04rrautosmooth.png
25-manual-meshsmooth-autosmooth.png
Exemplu de retea cu Auto Smooth activat

Pare dificil de realizat o combinatie intre fatete rotunjite si plane folosind tehnicile de mai sus. Desi sunt solutii (cum ar fi despartirea seturilor de suprafete prin selectarea lor si apasarea Y), exista o metoda mai simpla de combinare a suprafetelor rotunjite cu cele plane, folosind Auto Smooth.

Autonetezirea poate fi activata din caseta retelei din fereastra Properties. Unghiurile de pe model care sunt mai mici ca unghiul specificat in butonul Angle vor fi netezite la randare (adica nu si in vederea 3D) daca acea parte a retelei este setata la netezire (smooth). Valorile mai mari vor produce suprafete mai rotunjite, iar cele mai mici par identice cu ale unei retele fara netezire.

Retineti ca o retea sau orice suprafata care a fost setata ca plana - Flat, nu isi va schimba colorarea atunci cand este activata optiunea Auto Smooth: acest lucru permite un control suplimentar, pentru suprafetele vor fi netezite si cela care nu vor fi netezite, prin suprascrierea deciziilor realizate de algoritmul Auto Smooth.

Modificatorul Edge Split

Cu modificatorul Edge Split obtineti un rezultat similar cu Auto Smooth avand si abilitatea de a alege care muchii vor trebui despartite, in functie de unghi, acelea marcate ca ascutite.


Modificatorul Edge Split activat, in functie de unghi
Muchii marcate ca ascutite
Randarea care rezulta cu ponderarea muchiilor ascutiteNetezirea geometriei retelei

Tehnicile de mai sus nu modifica reteaua, ci modifica doar modul de afisare si randare. In loc sa faceti ca reteaua sa apara ca o suprafata neteda, ii puteti netezi fizic geometria cu aceste unelte:

Instrumente de editare a retelei

Puteti aplica una din urmatoarele metode in modul Edit:

Smooth
Relaxeaza componentele selectate, rezultand o retea mai neteda
Laplacian Smooth
Netezeste geometria oferind controale pentru a obtine detalii mai bune
Subdivide Smooth
Ajustarea parametrului smooth dupa folosirea instrumentului subdivide are ca rezultat o forma mai organica. Metoda este similara cu folosirea modificatorului subdivide.
Bevel
Teseste muchiile selectate

Modificatori

Alternativ, puteti netezi reteaua non-destructiv folosind unul din urmatorii modificatori:

Smooth Modifier
Lucreaza ca si instrumentul Smooth in modul Edit; poate fi aplicat la partile specifie ale retelei folosind grupuri de noduri.
Laplactian Smooth Modifier
Lucreaza ca si insstrumentul Laplacian Smooth in modul Edit; poate fi aplicat la partile specifice ale retelei folosind grupuri de noduri.
Bevel Modifier
Lucreaza ca si instrumentul Bevel in modul Edit; Tesirea poate fi setata sa lucreze la un prad pentru unghi sau pentru valori ponderate pentru muchii.
Subdivision Surface Modifier
Subimpartirea Catmull-Clark produce rezultate mai netede. Muchiile ascutite pot fi definite folosind cute de subdiviziune sau prin setarea unor muchii pentru a “ascuti” si adaugarea unui modificator EdgeSplit (setat la From Marked As Sharp) inainte de modificatorul Subsurf.


Subsurf
Folosirea cutelor de muchii si deformarile rezultate la subimpartire
Adaugarea de bucle suplimentare la muchii
Vederea 3D in care se vad cutele pentru muchii (roz) si buclele adaugate la muchii (galben)