From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.


Ecrane

Lista cu sabloane

Flexibilitatea ferestrelor din Blender permite crearea de medii personalizate pentru diferite tipuri de lucru cum ar fi modelare, animatie si programare. Puteti comuta rapid intre diferite medii de lucru in acelasi fisier.

Pentru a realiza aceste etape, Blender are un set de ecrane predefinite, care afiseaza tipurile de ferestre pe care le puteti alege pentru a lucra mai rapid si mai eficient. Ecranele sunt sabloane de ferestre esential predefinite. Daca aveti probleme in gasirea unui ecran predefinit, putei folosi functia de cautare din partea de jos a listei (imaginea din dreapta).

Ecranele implicite

Animation 
Pentru animarea actorilor sau a altor obiecte, modificarea formei sau a culorii etc.
Compositing 
Combinarea diferitelor tipuri dintr-o scena (adica fundal, actori, efecte speciale) si filtrarea acestora (corectia de culoare etc.)
Default 
Sablonul implicit folosit de Blender pentru fisiere noi. Util pentru obiecte noi.
Game Logic 
Planificarea si Programarea jocurilor realizate cu Blender
Scripting 
Documentatia pentru lucrul realizat si/sau scrierea de programe-script pentru operatiuni automate in Blender
UV Editing 
Desfasurarea unei proiectii a unui obiect retea in 2D pentru a controla modul in care textura va acoperi (va fi "mapata" la) suprafata
Video Editing 
Decuparea sau editarea secventelor de animatie

Blender sorteaza aceste sabloane de ecran in ordine alfabetica si/sau numerica. Lista este valabila in antetul Info Window din partea de sus a ferestrei. Uneori poate fi confundata cu o bara de meniu de incepatorii in Blender, aceasta fiind doar o fereastra care afiseaza un antet.

Pentru a trece dintr-un ecran in altul in ordine alfabetica apasati combinatia de taste Ctrl; pentru a reveni la ecranul anterior, apasati Ctrl.

Selectori de Ecran si Scena

Implicit, fiecare sablon de ecran 'tine minte' ultima scena in care a fost folosit. Selectand un alt sablon puteti comuta la sablon si sari la acea scena.

Toate modificarile ferestrelor, descrise in sistemul de ferestre si tipuri de ferestre, sunt salvate intr-un ecran. Daca schimbati ferestrele dintr-un ecran, celelalte ecrane nu vor fi afectate.

Configurarea Ecranelor

Adaugarea unui Ecran nou

Cu click pe butonul "Add" (Manual-Part-I-Interface-Screens-AddView-Button25.png) va fi creat un nou sablon, pe baza sablonului curent.

Puteti da noului ecran un nume sau un numar in fata numelui, astfel incat sa puteti sa il alegeti folosind tastele sageti. Puteti redenumi sablonul cu LMB Template-LMB.png in campul numelui si tastand noul nume, sau cu inca un click pentru a pozitiona cursorul in camp pentru editare. De exemplu puteti folosi numele "6-EcranulMeu". Vedeti imaginea Selectori de Ecran si Scena de mai sus.

Stergerea unui Ecran

Puteti sterge un ecran folosind butonul Delete datablock (Manual-Part-I-Interface-Screens-DeleteView-Button25.png). Vedeti imaginea Selectori de Ecran si Scena de mai sus.

Rearanjarea unui Ecran

Pentru a muta marginile cadrelor, a desparti sau a uni ferestrele, folositi marcajele de fereastra. Atunci cand realizati un sablon care va place, apasati CtrlU pentru a actualiza parametrii impliciti pentru utilizator. Modificarile facute devin implicite, deci va puteti particulariza sabloanele de ecran cu o singura scena.

Fereastra de proprietati are si o optiune speciala: apasand RMB Template-RMB.png pe fundal, puteti aranja casetele pe orizontala sau verticala. Din cele doua, aranjarea pe verticala a casetelor este mai potrivita.

Suprascrierea Parametrilor Impliciti

Atunci cand salvati un fisier .blend, se vor salva si sabloanele pentru ecran in acel fisier. La deschiderea unui fisier, prin activarea optiunii Load UI din lista de fisiere, ii indicati aplicatiei Blender ca sa foloseasca sabloanele ecran ale acelui fisier (suprascrrind sabloanele implicite la pornire). Lasand optiunea Load UI nebifata, ii indicati aplicatiei Blender sa foloseasca sablonul curent.

Sabloane Aditionale

Dupa ce va obisnuiti mai mult cu Blender, puteti adauga alte sabloane de ecran pentru a lucra mai rapid. Exemple de sabloane:

1-Model
Patru ferestre 3D (vedere de sus, din fata, lateral si perspectiva), fereastra de Proprietati pentru Editare
2-Lighting
Ferestre 3D pentru mutarea ferestrelor, fereastra UV/Image pentru afisarea rezultatului randarii, fereastra de Proprietati pentru randare, proprietatile lampii si controale
3-Material
Fereastra de Proprietati pentru setarile Materialului, fereastra 3D pentru selectarea obiectelor, Outliner, Library script (daca este folosit), Editorul de Noduri (daca se folosesc materiale pe baza de noduri)
4-UV Layout
Fereastra de editare UV/Image, fereastra 3D pentru desfacerea retelei
5-Painting
Editorul UV/Image pentru pictarea imaginii-textura, fereastra 3D pentru pictarea direct pe obiect in modul de selectie UV Face, trei ferestre mini-3D in partea de jos care afiseaza imaginile de referinta din fundal, fereastra de Proprietati
6-Animation
Editorul Graph, fereastra 3D pentru pozitionarea armaturii, fereastra NLA
7-Node
Fereastra de editare Big Node pentru "noodles", fereastra UV/Image legata la fereastra Render Result
8-Sequence
Editorul Graph, editorul de secvente video din modul Image Preview, editorul de secvente video din modul timeline, o fereastra Timeline si fereastra de Proprietati.
9-Notes/Scripting
Ferestrele Outliner, Text Editor (Scripts)


Refolositi Sabloanele
Daca ati creat un nou sablon de fereastra si doriti sa il folositi in fisierele .blend in care veti lucra, salvati sablonul ca implicit pentru utilizator apasand combinatia de taste CtrlU (retineti: toate ecranele si scenele vor fi salvate si ele ca implicite).