From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

Modificatorul Mask

Mode: Orice mod

Panel: Modifiers (contextul Edit, F9)

Descriere

Modificatorul Mask permite ascunderea unor părţi din obiectele reţea (mascarea acestora), ca şi cum acele părţi nu ar mai fi acolo.

Cub înainte de adăugarea modificatorului Mask.
Acelaşi cub cu modificatorul Mask adăugat, cu grupurile de noduri atribuite.

Imaginile de mai sus arată un cub înainte şi după adăugarea unui modificator Mask. În imaginea a doua cubul are părţi din reţea atribuite unui grup de noduri folosit de modificatorul Mask pentru a determina care părţi vor fi vizibile şi care nu.

Opţiuni

Mask Mode
Modificatorul Mask poate ascunde părţi din reţea în două moduri, care pot fi alese din lista verticală:
Setări din caseta modificatorului Mask cu opţiunea grup de noduri - Vertex Group marcată cu galben.
Vertex Group
Când opţiunea Vertex Group este selectată, modificatorul Mask foloseşte un grup de noduri, specificat în câmpul text VGroup care apare, pentru a determina care părţi ale reţelei sunt mascate de modificator.
Odată ce ai introdus numele dorit, modificatorul Mask se va activa şi nodurile reţelei care aparţin grupului menţionat vor fi mascate (adică vor fi vizibile…), iar celelalte noduri care nu aparţin grupului devin invizibile.
Cub care arată părţile mascate ale reţelei ce aparţin grupului de noduri (aici marcat cu galben).
Efectul grupului de noduri pe cubul de bază cu un modificator Mask activ.
Cele două imagini de mai sus arată: prima grupurile de noduri atribuite cubului (marcate cu galben) şi apoi efectul pe cub al modificatorului Mask aplicat.
Oricare din metodele de atribuire a greutăţilor pentru nodurile unei reţele pot lucra cu modificatorul Mask, altfel valoarea actuală atribuită unui grup de noduri este complet ignorată. Modificatorul Mask ţine cont numai de setul de noduri care aparţin sau nu grupului, iar greutatea nu este luată în considerare. Astfel, având un grup de noduri de greutate 0.5 nu veţi obţine o o reţea parţial mascată. Faptul că aparţine grupului de noduri este suficient pentru modificatorul Mask, chiar dacă greutatea este 0.0.
Setările din caseta modificatorului Mask cu opţiunea Selected Bones marcată cu galben.
Selected Bones
Selected Bones este utilă în modul Pose sau când se editează o armătură. Tastează numele obiectului "armature" în câmpul Ob care apare. Când se lucrează cu oase în modul Pose, grupurile de noduri care nu sunt asociate osului activ, sunt mascate. Butonul Inverse poate fi folositor pentru a vedea cum afectează un os reţeaua în lanţul de oase.
Inverse
În mod normal, când modificatorul Mask este aplicat la zone din reţea, părţile care se află sub influenţa modificatorului rămân vizibile în timp ce părţile celelalte sunt invizibile. Butonul Inverse inversează acest lucru, adică părţile reţelei care nu erau vizibile devin vizibile, iar cele care erau vizibile vor fi ascunse!
Un cub cu un modificator Mask, fără opţiunea Inverse.
Un cub cu modificator Mask şi cu opţiunea Inverse activă.

Exemple

Exemplu de fişier Blend în care se foloseşte modificatorul Mask