From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

Instrumente Booleene

Mode: Modul Object (doar pentru reţele)

Panel: Modifiers (contextul Editing, F9)

Hotkey: W

Menu: Object » Boolean Operation...

Descriere

Operaţiile booleene sunt o metodă de combinare sau extragere a obiectelor solide pentru a creea o formă nouă, un obiect nou. Operaţiile booleene din Blender funcţionează doar pentru două tipuri de obiecte Reţea/Mesh, preferabil cu cele care sunt solide sau închise, având un interior bine definit şi o suprafaţă exterioară. Dacă sunt selectate mai mult de două obiecte reţea , doar obiectul activ şi cel selectat înaintea lui sunt folosite ca operanzi. Operaţiile booleene ţin cont şi de materialele şi texturile UV ale obiectelor, producând obiecte cu indici de materiale sau obiecte multi mapate UV.


Opţiuni

Folosind meniul Boolean (W din modul Object) prezintă următoarele opţiuni:

Operaţii Booleene.
Intersect
Creează un nou obiect a cărei suprafaţă cuprinde volumul comun ambelor obiecte originale.
Union
Creează un nou obiect a cărei suprafaţă cuprinde volumul total al ambelor obiecte originale.
Difference
Singura operaţie în care ordinea de selecţie este importantă, obiectul activ fiind extras din obiectul selectat. Astfel, suprafaţa rezultată cuprinde un volum care aparţine obiectului selectat şi inactiv, dar fără partea care aparţinea obiectului activ.
Add Intersect Modifier
O scurtătură care aplică un modificator Boolean şi selectează Intersect într-o singură etapă.
Add Union Modifier
O scurtătură care aplică un modificator Boolean şi selectează Union într-o etapă.
Add Difference Modifier
Ghici? O scurtătură care aplică un modificator Boolean şi selectează Difference într-o singură etapă.


Modificatorul Boolean

Mode: Orice mod

Panel: Modifiers (contextul Editing, F9)

Descriere

Această sub-casetă apare în contextul Editing RO/Manual/Interface/Contexts în grupul de casete care este accesat folosind F9 sau cu click pe butonul Manual-Part-I-Interface-Context-Editing.png din fereastra Buttons. Este o parte a casetei părinte Modifiers. Pentru alte informaţii referitoare la componentele casetei vezi şi secţiunea Interface despre modificatori.

Dezavantajul folosirii directe a comenzilor booleene este acela că pentru a modifica intersecţia sau pentru a aplica o operaţie diferită, va trebui să îndepărtezi noul obiect şi să refaci comanda. În schimb, poţi folosi un modificator Boolean pentru o mai mare flexibilitate şi editare non-destructivă. Ca la toţi modificatorii, cei booleeni pot fi activaţi/dezactivaţi sau chiar rearanjaţi în lista modificatorilor. În plus, poţi muta operanzii şi vedea operaţia booleană aplicată interactiv în timp real!

Atenţie
Dacă reţelele obiectelor sunt prea complexe, va trebui să aştepţi mai mult până când sistemul va procesa toate mişcările de mouse. Închizând afişarea în vedere 3D din caseta cu modificatori, ar putea creşte viteza de lucru.


Pentru a obţine obiectul final, “definitiv” de la acest modificator (ca şi cum ai fi lucrat direct cu instrumentele booleene) va trebui să “aplici” modificatorul folosind butonul Apply şi pentru a vedea rezultatul va trebui să muţi mai departe operandul care a rămas sau să comuţi în vederea locală cu / NumPad. Până nu aplici modificatorul, reţeaua obiectului nu va fi modificat. Când aplici modificatorul boolean eşti anunţat că orice informaţie legată de obiecte, animaţie şi noduri vor fi şterse.

Atenţie
Există o diferenţă importantă între folosirea instrumentele booleene şi aplicarea unui modificator Boolean: prima metodă crează un obiect nou, în timp ce a doua modifică reţeaua obiectului. Asta înseamnă că atunci când aplici un modificator boolean, vei “pierde” unul dintre operanzi! Fă o copie (⇧ ShiftD) a obiectului pe care vei aplica modificatorul, dacă doreşti să păstrezi o versiune a “originalului”.


Oricum, s-ar putea să nu doreşti să aplici modificatorul Boolean: este într-adevăr un instrument foarte potrivit la realizarea efectelor/deformărilor animate, fiind reevaluat pentru fiecare cadru de animaţie. Acest lucru permite de exemplu să ai un fel de “câmp de forţă” care să deformeze suprafaţa obiectului atunci când acesta este penetrat (vezi exemplul de mai jos). Reţine că poţi seta ca obiectele să fie invizibile la randare, lucru care poate fi foarte util la operaţia booleană cu unul dintre operanzi!

Începând cu versiunea Blender 2.49, modificatorii de tip Boolean nu mai au nevoie să fie primii în lista cu modificatori. Aceasta era o limitare dificilă, pentru că nu puteai folosi mai mult de un modificator Boolean la un moment dat pe aceeaşi reţea şi astfel puteai lucra numai pe o reţea “brută” (adică nu se putea folosi de exemplu rezultatul unui modificator Subsurf ca operand boolean – decât dacă acesta era aplicat primul, desigur).

Acum poţi aşeza un modificator Boolean unde doreşti în lista cu modificatori. Poţi deasemenea să ai mai mulţi modificatori Boolean pe acelaşi obiect. În plus, obiectul “al doilea operand” (cel al căriu nume îl scrii în câmpul Ob al modificatorului) poate fi folosit şi el “la toţi modificatorii aplicaţi” (adică îi poţi folosi forma acestuia cu subsurf).

Atenţie
Toate aceste posibilităţi noi sunt grozave. Dar, atenţie: operaţiile booleene rămân un proces complex, care pot dura mult timp până la completarea operanzilor cu multe noduri. Astfel, atenţie la toţi modificatorii aşezaţi înaintea celui Boolean, mai ales a modificatorilor Subsurf!


Opţiuni

Caseta Modifiers cu modificatorul Boolean activat.
Operation
Această listă ascunsă arată tipurile de operaţiuni booleene care pot fi realizate: (Intersect, Union sau Difference).
Ob
Numele obiectului care va fi folosit ca al doilea operand la acest modificator.


Exemple

Intersect

Cubul şi sfera au fost mutate pentru a arăta obiectul nou creat (“A”). Fiecare faţă a obiectului nou creat are proprietăţile materialului a suprafeţei corespunzătoare care a contribuit la noul volum obţinut cu operaţia Intersect.

Înainte de Intersect.
După Intersect.


Union

Cubul (“A”) şi sfera (“B”) au fost mutate pentru ca să se vadă obiectul nou creat (“U”). “U” este acum un obiect reţea şi feţele noului obiect au proprietăţile materialului corespunzătoare suprafeţei care a contribuit la noul volum realizat cu operaţia Union.

Exemplu Union.


Difference

Diferenţa dintre două obiecte nu este comutativă (ca extragerea “standard”) astfel că obiectul inactiv minus obiectul activ (ca în această operaţie) nu produce acelaşi rezultat cu obiectul activ minus inactiv. Cubul activ (“A”) a fost extras din sfera inactivă (“B”), şi ambele au fost mutate pentru a se vedea obiectul nou creat (“D”). “D” este un obiect tip reţea şi feţele acestuia au proprietăţile materialului corespunzătoare suprafeţelor care au contribuit la realizarea noului volum folosind operaţia Difference. Volumul lui D este mai mic eddcât volumul lui B pentru că a fost scăzut prin extragerea volumului cubului.

Exemplu Difference.


Mai multe exemple complexe cu modificatori Booleeni

Modificatori Multipli

Procesul de modelare al unui obiect complex arătat în dreapta.
Un obiect complex modelat folosind modificatori Booleeni multipli.

(Procesul de modelare al unui obiect complex arătat în dreapta) ilustrează modul de modelare al unui obiect reţea complex, folosind doar trei forme de bază şi câţiva modificatori. Ca de obicei, click pe imagine pentru a o mări.

(Un obiect complex modelat folosind modificatori Booleeni multipli) este rezultatul procesului de modelare. Poţi descărca fişierul blender demo aici.

Iată şi un film care îţi arată modul de lucru în Blender 2.49:

Animaţie

O deformare booleană animată.

(O deformare booleană animată) arată câteva cadre de animaţie ale deformării booleene a unei sfere “câmp de forţă” penetrate de un fel de navă spaţială. Încearcă să demonstreze posibilităţile modificatorilor de tip Boolean în animaţie.

Schema efectului.

(Schema efectului) expune pe scurt punctele cheie ale efectului de deformare boolean. Aici este un truc: unul din operanzii booleeni (“SpaceShip_ext”) nu este randat (al treilea control de comutare, din dreapta ferestrei Outliner, din modul de afişare Outliner), care ne permite să păstrăm suprafaţa “FField” puţin mai departe de nava “SpaceShip” reală (altfel, vom avea obiecte deformate inestetic!). “SpaceShip_ext” este un duplicat legat - (AltD) al obiectului “SpaceShip”, puţin mărit şi având ca părinte “originalul”.

Poţi descărca fişierul blender de aici.

Şi aici ai filmul complet al animaţiei (Media:manual-modifiers_boolean_exvideo.avi):


Detalii Tehnice

Normale vizibile.

Operaţiile booleene se bazează foarte mult pe normalele suprafeţelor fiecărui obiect şi este foarte important ca normalele să fie definite corect şi consecvent. Asta înseamnă că normalele fiecărui obiect trebuie să fie îndreptate înafară. O cale foarte bună ca sa vezi normalele obiectului este aceea de a activa viyibilitatea acestora folosind caseta Mesh Tool More din fereastra (Buttons, contextul EditF9) şi click pe Draw normals. Normalele sunt vizibile numai în modul Edit. (Normale vizibile) este un exemplu de cub cu normalele vizibile.

În cazul obiectelor deschise, adică a obiectelor care au găuri pe suprafaţa lor, interiorul este definit matematic de marginile feţelor obiectului extinse la infinit. De aceea, poţi obţine rezultate neaşteptate pentru acest tip de obiecte. O operaţie booleană nu afectează niciodată obiectele originale, rezultatul fiind mereu un obiect nou.

Atenţie
Acest lucru nu este adevărat cu modificatorii de tip Boolean: atunci când sunt aplicaţi, aceştia modifică propriul obiect şi nu creează un obiect nou!


Unele operaţii pot cere ca să muţi operanzii sau să comuţi în vedere locală (/ NumPad) pentru ca să vezi rezultatele operaţiei booleene.

Limitări & Mod de lucru

Numărul poligoanelor generate poate fi foarte mare comparativ cu reţelele originale, mai ales când se folosesc obiecte complexe concave. Mai mult, poligoanele care sunt generate pot fi de calitate slabă, de exemplu foarte lungi şi subţiri şi uneori foarte mici. Încearcă să foloseşti modificatorul Decimate din contextul (Edit, F9) pentru a rezolva această problemă.

Uneori operaţia booleană se poate bloca - apare un mesaj “An internal error occurred -- sorry”. Dacă se întâmplă acest lucru, încearcă să muţi sau să roteşti obiectele foarte puţin şi mai încearcă din nou.