From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

Tastatura si mouse-ul

Acest capitol va ofera o privire de ansamblu asupra utilizarii tastaturii si a mouse-ului in Blender precum si conventiile utilizate in acest manual pentru a le descrie, precum si sugestii despre cum se folosesc perifericele non-standard.

Conventii in acest Manual

Acest manual utilizeaza urmatoarele conventii pentru a descrie actiunile utilizatorului:

  • Butoanele mouse-ului sunt denumite LMB Template-LMB.png(left mouse button) butonul stang al mouse-ului, MMB Template-MMB.png (middle mouse button) butonul din mijloc al mouse-ului si RMB Template-RMB.png (right mouse button) butonul drept al mouse-ului.
  • Daca mouse-ul dumneavoastra are rotita, MMB Template-MMB.png se refera la a da clic pe rotita ca si cum ar fi un buton, in timp ce Wheel Template-MW.png se refera la a invarti rotita.
  • Literele tastelor dedicate (hotkeys) sunt aratate in acest manual asa cum apar ele pe tastatura; de exemplu G se refera la litera mica ''g''. Cand este folosita, tasta speciala ⇧ Shift este specificata la fel ca alta tasta speciala, Ctrl si/sau Alt; astfel rezulta, de exemplu, CtrlW or ⇧ ShiftAltA.
  • 0 NumPad pana la 9 NumPad, + NumPad si asa mai departe se refera la tastele aflate pe tastatura numerica din dreapta. NumLock ar trebui sa fie in general aprins (on).
  • Referirea la alte taste se face prin numele lor , cum ar fi Esc, ⇆ Tab, F1 pana la F12.
  • O descriere speciala o au tastele sageata, , , si .

Utilizare generala

Interfata din blender a fost creata pentru a putea fi utilizata cel mai bine cu un mouse cu trei butoane. Un mouse cu rotita poate fi destul de folositor dar nu esential.

Deoarece in Blender se utilizeaza intens atat tastatura cat si mouse-ul, o regula de aur s-a transmis de-a lungul timpului intre utilizatorii de Blender:Tine o mana pe mouse si cealalta mana pe tastatura . Daca de obicei folositi o tastatura care este semnificativ diferita fata de cea standard (English keyboard layout), ar trebui sa va ganditi sa o schimbati cu una cu interfata engleza sau americana pentru a lucra cu Blender. Cele mai utilizate taste sunt grupate in asa fel incat pot fi acoperite de mana stanga in pozitia standard (degetul aratator peste F) pe o tastatura cu interfata engleza. Aceasta presupune ca folositi mouse-ul cu mana dreapta.

Emularea butonului de mouse

Este perfect posibil sa utilizati Blender cu un mouse cu doua butoane sau un mouse Apple cu un singur buton. Butoanele lipsa pot fi emulate cu combinatii de tasta/buton mouse. Activati aceasta functionalitate in User Preferences, View and Controls Context, Emulate 3 Button Mouse.

Urmatorul tabel arata combinatiile utilizate:

Mouse 2 butoane Mouse Apple
LMB Template-LMB.png LMB Template-LMB.png LMB Template-LMB.png (buton mouse)
MMB Template-MMB.png AltLMB Template-LMB.png ⌥ OptLMB Template-LMB.png (tasta Option/Alt + buton mouse)
RMB Template-RMB.png RMB Template-RMB.png ⌘ CmdLMB Template-LMB.png (tasta Command/Apple + buton mouse)

Toate combinatiile de mouse/tastatura mentionate in Manual pot fi exprimate cu ajutorul combinatiilor descrise in tabel. De exemplu, ⇧ ShiftAltRMB Template-RMB.png devine ⇧ ShiftAlt⌘ CmdLMB Template-LMB.png la un mouse cu un singur buton.

Emulare NumPad

Tastele NumPad sunt folosite aproape mereu in Blender si nu sunt aceleasi taste ca tastele normale numerice. Daca aveti o tastatura fara NumPad (ex. la un laptop), ii puteti cere Blender-ului sa trateze tastatura numerica standard ca taste NumPad in User Preferences, System & OpenGL Context, Emulate Numpad. O descriere detaliata poate fi gasita la this BsoD page.