From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

Introductie


Welkom bij Blender! De documentatie van Blender is een verzameling van verschillende delen: deze gebruikers handleiding, een referentie tabel, tutorials, forums, en vele andere web bronnen. Het eerste deel van deze handleiding zal u begeleiden in het downloaden van Blender, de installatie, en als u gekozen hebt om de broncode te downloaden in het compileren van een uitvoerbaar bestand om te starten op uw machine.

Blender heeft een heel ongewone gebruikers interface, specifiek geoptimaliseerd voor het produceren van 3D werken. Dit kan misschien wat verwarrend overkomen bij een nieuwe gebruiker, maar zal op termijn zijn kracht bewijzen.

Schone installatie van Blender 2.5

Het is aangeraden om de sectie De gebruikers interface (Engelse versie) aandachtig te lezen, zowel om bekend te raken met de interface als met de conventies die gebruikt worden in de documentatie.

Wat is Blender?


Blender was als eerste in december 1993 in ontwikkeling gekomen en uiteindelijk geboren als stabiel product in augustus 1994 als een geïntegreerde applicatie dat het mogelijk maakte om het creëren van een breed spectrum aan 2D en 3D content. Blender biedt een groot aantal tools aan om te modelen, renderen, belichten, animeren en post bewerkingen te doen op video in één applicatie. Door zijn open architectuur kan Blender cross-platform interoperabiliteit, uitbreidbaarheid, een ongelooflijk kleine voetafdruk en een goed geïntegreerde werkwijze aanbieden. Blender is één van de meest populaire Open Source 3D graphics applicaties in de wereld.

Wereldwijd gericht op media professionals en artiesten, Blender kan gebruikt worden om 3D visualisaties, afbeeldingen en ook uitzend of cinema kwalitatieve video's te creëren, terwijl het gebruik maken van een real-time 3D engine het toelaat om interactieve 3D content te maken om zelfstandig af te spelen.

Origineel ontwikkeld door het bedrijf 'Not a Number' (NaN), is Blender nu voortgezet als 'Free Software', met de source code beschikbaar onder de GNU GPL License. De ontwikkeling gaat verder door de Blender Foundation in Nederland.

Tussen 2008 en 2010 onderging Blender een totale her-codering om zijn functies, werkwijze en interface te verbeteren. Dit heeft geresulteerd in Blender 2.5 welke zich nu in de beta-versie bevindt.


Hoofd mogelijkheden:

Renderen van afbeelding en het bewerken ervan.
  • Volledig geïntegreerde creatie suite, dat een grote reeks van essentiële tools aanbied voor het creëren van 3D content, inclusief modeling, uv-mapping, texturen, rigging, skinning, animeren, particle en andere simulaties, scripting, rendering, compositie bewerking, post-productie en spel ontwikkeling;
  • Cross-platform, met een OpenGL uniform GUI op alle platformen (bewerkbaar met python scripts), klaar om gebruikt te worden op alle versies van Windows (98, NT, 2000, XP, Vista, Windows 7) Linux, OS X, FreeBSD, Irix, Sun en vele andere besturings systemen;
  • Hoog kwalitatief 3D architectuur maakt het mogelijk voor een snelle en efficiënte creatie werkwijze;
  • Meer dan 200,000 downloads van elke release (gebruikers) wereldwijd;
  • Geruikers community ondersteuning door forums voor vragen, antwoorden of commentaar op http://BlenderArtists.org en een nieuws service op http://BlenderNation.com;
  • Kleine bestandsgrootte, gemakkelijk te distribueren;


U kan de laatste versie van Blender downloaden (versie 2.49) hier.

U kunt ook de laatste beta-versie van Blender downloaden (2.5x) hier.